dijous, 18 d’octubre del 2012

USOS EDUCATIUS DELS BLOGS-RECURSOS, ORIENTACIONS I ESPERIÈNCIES PER ALS DOCENTS

Fa uns dies, el nostre professor de Gtic ens va fer llegir un llibre que parlava sobre els usos educatius dels blogs, on explica els recursos, les orientacions i les experiències pels docents.
A continuació, definiré alguns dels conceptes que he cregut que són importants haver après després de llegir el llibre:
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV4hJ9I7wEAPOaq1lWrlFRv6ZwqpohHsYtr0tmksui8ee4L-8fJWoGq6ZfFn1S67_dsy4cP5q8cvceRzbnwsyvHTZevl1nfKInoIEKXzwcSmcEPfvwAlvvxHN2bchozdqCPqo9dehm0Vo/s320/foto+llibre+UOC.JPG



  • El blog o la bitácora: és un lloc web que s'actualitza periòdicament i va

    recopilant informació cronològica i aquests apareixen en primer lloc els més recents. 
  • La blogosfera: és el terme on agrupa tots els weblogs. És un conjunt de comunitats ben diverses de persones que conversen, comparteixen unes pautes i patrons de comportament que possibiliten la comunicació de manera global. Per tant, els blocs estableixen una nova concepció de validesa i fiabilitat perquè hi ha indicadors de qualitat i fiabilitat que ens permet orientar-nos una mica entre tanta informació.
  • Blogosfera educativa:  ens referim a xarxes de blocs relacionades amb contexts educatius. I com podem veure al llibre hi ha diferents tipus de Edublocs (blocs educatius):  
          Blocs de centre:constitueixen revistes digitals  integrant textos informatius, d'opinió, de creació...
          Blocs destinats a seminaris i cursos de formació en TIC per al professorat.
          Blocs de professors (individuals). 
          Blocs d'aula: que es poden classificar segons la seva funció entre 
                              Bloc del professor.
                              Bloc col·lectiu (professor + alumnes).
                              Bloc de l'alumne.
  •  L'alfabetització digital: és una de les implicacions destacades a escala social però també educativa que ha acompanyat a l'evolució de la web 2.0. Ens trobem a un nou model de comunicació i gestió d'informació a través d'Internet, nous usos i noves tecnologies, on el context educatiu requereix nous enfocaments, metodologies i estratègies per poder abordar-lo.Per tant hi ha una distinció entre nadius i immigrants digitals. Els nadius són aquells que van néixer entre els 5 i 15 anys enrere, la primera generació que ha crescut immersa en aquest model tecnològic i els immigrants són aquells que han nascut abans del 1960, aquelles que s'han d'adaptar a quest model i aprendre-ho tot de nou.
  •  El blogroll o llista de blogs: és el menú que es mostra a la portada que apareixen la llista de tots els enllaços que l'autor del blog recomana. 
  • Les etiquetes: són una manera de classificar totes les entrades del blog.
  • Els RSS, feeds o sindicació: és una manera d'accedir a la informació i consisteix en seleccionar diferents fonts d'informació que ens interessin i enviar avisos d'actualitzacions a l'usuari.

Aquestes són les  definicions que s'han de tenir molt clares per a poder realitzar un blog. El llibre que ens hem hagut de llegir defineix molts aspectes de l'utilització de les TIC. T'ajuda a anar millorant els conceptes sobre el blog, i t'ensenya a realitzar diverses accions d'aquest.

Fins aviat!!
Webs consultades:
Balagué Puxan, F., & Zayas, F. (2008). Usos educatius dels blogs : Recursos, orientacions i experiències per a docents (1ª en llengua catalana ed.). Barcelona: Editorial UOC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada